Nabídka na kalibrace kyseliny olejové
zpětNabídka na kalibrace kyseliny olejové.
Na základě požadavku některých našich zákazníků na rychlé zjišťování obsahu kyseliny olejové v oleji řepky
nebo slunečnice naše firma vytvořila na tento parametr kalibraci, a to pro přístroje NIR Instalab
a Mininfra Smart T (jen slunečnice).
Význam prospěšnosti vysokého obsahu kyseliny olejové je v návaznosti na obsah cholesterolu v krvi.
Informaci o prospěšnosti nebo škodlivosti kyseliny
olejové si můžete najít např. na internetu.
Mastné kyseliny
se dělí dle nasycení na nasycené mastné kyseliny, které převažují zejména v tucích živočišného původu. Mezi nejznámější patří kyselina palmitová (palmový olej, maso, mléčné tuky) či stearová (sádlo, lůj, kakaové máslo). Již více než půl století je prokázané, že vysoká spotřeba těchto kyselin vede obecně k zvýšené hladině cholesterolu v krvi a tím k vyššímu riziku kardiovaskulárních nemocí. Jejich konzumace je v České republice zhruba dvakrát vyšší, než jsou hodnoty doporučované odborníky. Proto bychom měli konzumaci nasycených mastných kyselin výrazně omezovat a nahrazovat je vícenenasycenými mastnými kyselinami.
Nenasycené mastné kyseliny
obsahují v molekule alespoň jednu dvojnou vazbu a patří mezi ně mononenasycené a vícenenasycené mastné kyseliny. Mezi mononenasycené patří např. kyselina palmitoolejová či kyselina olejová. Velký podíl těchto kyselin je v rostlinných olejích (např. v řepkovém oleji). Pozitivní vliv byl doložen hlavně v případech, kdy nahradily ve stravě nasycené mastné kyseliny. Vícenenasycené mastné kyseliny jsou nejvíce obsaženy v rostlinných olejích (s výjimkou palmojádrového a kokosového oleje) a v rybím tuku. Pomáhají snižovat hladinu cholesterolu v krvi efektivněji než mononenasycené, a tím snižovat riziko vzniku krevních sraženin.
Pokud byste měli o kalibraci tohoto parametru zájem, dejte nám vědět a my Vás budeme dále kontaktovat, abychom Vám poslali bližší informace.
Graf: